OM OSS

Lager 157 startade i Gällstad 1999. Gällstad är en liten ort med lång historia av textil utveckling och produktion, mitt i Sjuhärad, Sveriges textilmecka. På 60-talet fanns det många syfabriker, stickerier och väverier här i trakterna. På 70-talet var Sjuhäradsbygden centrum för svensk denim-produktion med över 100 fabriker. Här producerade Sveriges främsta jeansvarumärken hållbara plagg att använda många gånger.

Här bär vi stolt traditionen vidare. Ett djupt intresse för denim och basic är rotat i oss. Det gör att vi behåller och utvecklar kunskaperna här i bygden även till kommande generationer. Fortfarande i Gällstad. Fortfarande i en gammal syfabrik från 60-talet.

 

157 kommer från numret på vägen som går precis utanför kontoret.

3633879

HISTORIA I KORTFORM

Alltid med högt mervärde till kunderna.

1989

Förlagan "Billighetskompaniet" startades av Stefan Palm

1999

Lager 157 föddes i Gällstad med affärsidén "märkeskläder till max halva priset". På 7 månader omsatte företaget 23 mkr och gick med vinst redan första året.

2005

Första etableringen utanför Gällstad gjordes i en gammal fabrikslokal i den lilla byn Sågmyra i Dalarna.

2010

Första E-handelsordern!

Den nya affärs- och sortimentsmodellen utkristalliserades genom att egna varumärken tog allt större plats. Kontroll över hela varukedjan är strategin.

2015

Omvandlingen till "Det nya Lager 157" är helt genomförd och det finns bara egna varumärken i sortimentet. Denim & Basics är förtydligad inriktning.

2018

Butiken i Luleå öppnas och Lager 157 finns nu på ca 30 orter; från Malmö i söder till Luleå i norr.

2019

Den första etableringen utomlands görs i Oslo, Norge. Den internationella resan har startat.

ARV

Jag växte upp med en morfar som var skräddare. Från fattiga förhållanden i Småland tog han sig via hårt arbete till Tillskärarakademin i Stockholm och så småningom till Oscar Jacobsson och Sjuhäradsbygdens textilindustri. Efter många år i branschen kom han att öppna sitt eget skrädderi. 

Litet. 

Personligt.

Han var den enda anställda.

I det lilla skrädderiet sydde han kostymer till den lilla stadens direktörer. Något som han kom att göra nästan ända fram till sin död.

Han var en enkel man min morfar. Och elegant. Ingen mera värdig.

Han visste vad livet innebar med alla sina nyanser och utmaningar.Men det skulle aldrig falla honom in att klaga eller lägga sina problem på någon annan.

Han var en jämställd och vänlig man, långt innan det var uppfunnet och modernt.

Han promenerade och plockade blommor till sin fru. 

Han tyckte om det vackra. 

Han såg alla människor. Det spelade ingen roll var de kom ifrån eller vilken status de hade. Alltid lika vänlig. Men kanske lite extra vänlig mot de som behövde det mest.

Han älskade musik, min morfar. Han hade ett särskilt sätt att smått vinka, vibrera med händerna när han hörde ett stycke han tyckte om.

Han målade tavlor. Varje gång när jag skulle sova över hos honom (det gjorde jag ofta, som jag minns det) så målade vi. Oljefärger, staffli och penslar.

Vi målade och vi pratade.

Han lärde mig vad som är viktigt, min morfar. Jag förstod det inte där och då, när det hände. Det är först nu långt senare.

Han lärde mig om vad som är viktigt i livet som helhet på samma sätt som han lärde mig om kläder. Använda, vårda, laga om det behövs. Respektera varje plagg.

Det var min morfar som visade mig vägen in i textilbranschen.

3633883

ATT STÅ PÅ KUNDENS SIDA

Jag vet inte vad det är som drivit mig, men jag har alltid tyckt om att sälja saker till bra priser.

Hemma på gatan där jag växte upp låg det ett litet strumpstickeri. En liten fin fabrik som tillverkade sockar enligt kostens alla regler. Det var fantastiskt fascinerande att se hur strumporna växte fram i maskinerna maska för maska. Ljudet och känslan av att det skapades något var väldigt magnetiskt och jag kände mig hemma där.

Som jag minns det var jag där ofta, och varje gång ställde jag frågan om jag kunde få köpa andrasorteringssockar. Alltid samma svar; nej tyvärr finns det inget för dagen (fabrikören hade knallar som köpte allt redan). Men rätt vad det var en dag så fick jag faktiskt ett JA. Loggan på sockarna till ”Ikea Family” hade blivit fel så det hade blivit ett lite större parti med andrasortering över än vanligt och jag fick köpa en säck. Lycka! Fyra kronor paret fick jag ge, sen var det bara ut och sälja. Jag knackade på varenda dörr runt om i kvarteren.

10 kronor paret eller tre för 25 tog jag och de gick åt. Som smör. Bra var dom också. Jag hade säkert kunnat ta någon krona mer för dom men jag gillade att göra många affärer. Helst i varje dörr jag knackade på, så jag satte ett pris som alla kunde och ville

betala. Att vända en lite skeptisk dam som öppnade dörren på glänt till att inte bara handla utan kanske också leende bjuda på en kaka också var en fantastisk känsla.

Jag har många liknande historier från mina tidiga år, och alla har dom ett par saker gemensamt; ett bra pris och en riktigt nöjd kund. Det är så vi alltid har tänkt och alltid kommer att göra.

3633885

MED RÖTTER I DENIM

När Bill Haley och Jerry Lee Lewis startar den våg av musik som skall bli grunden för ungdomars musikupplevelse under hela den andra halvan av 1900-talet så gör man det iförda mörka byxor, välstrukna skjortor och kavajer. Trots det så uppfattar vuxengenerationen den nya musik- och dansstilen som stötande och alltför fylld med sexuella anspelningar.

Inom kort blir Elvis Presley den stora stjärnan och får ibland epitetet, ”White negro” på grund av sitt sätt att uppträda och framföra den nya musikstilen som har sina

rötter i de svartas blues. De gamla musikaliska idealen representerade av Jazzen

får tillsammans med den konservativa klädstilen ganska omgående kapitulera. Rock´n Roll har skapats och erövrat världen.

Parallellt med den nya musikens framväxande händer det saker på vita duken.

James Dean och Marlon Brando kommer fram som den nya tidens stjärnor.

Med en ny attityd tar de filmen in i en ny era och skapar steg för steg ett helt

nytt stilideal. Ungdomarnas behov att uttrycka sig accelererar när de upplever att möjligheten finns. Bort med de konservativa idealen. De gamla arbetarkläderna blir ett sätt att revoltera när vuxenvärlden kräver att du skall klä dig i kostym. 

Bilar och motorcyklar blir tillsammans med musiken och kläderna ett ställningstagande för frihet.

En tid av möjligheter, en tid utan begränsningar. En ny tid. ”The future´s so bright You gotta wear shades”. Jeansen, t-shirten och mc-jackan blir iconer ”alla” längtar efter. Jeansmodet och musiken blir slutligen den ultimata livsstilen för den unga rebelliska generationen.

Under andra halvan av sextiotalet tar jeansmodet nästa steg. De amerikanska krigen är en av grunderna för att det politiska intresset växer och kläderna blir än viktigare som symboler för var man står och vad man tror på. De unga tar ägarskap över uniformerna genom att måla peacetecken på armejackorna och armymodet har ympats in i jeansmodets uttryck.

Under det politiska 70-talet övergår hippieeran och frihetsbudskapet i en mörkare syn på världen driven av arbetslöshet och utanförskap i arbetarkvarterens Storbritannien. Punkuttrycket drivet av Vivianne Westwood och Malcolm Maclaren blir både mode och musik, ideal för en helt ny generation ungdomar.

Ett par år in i 80-talet är det dags för nästa kapitel. Levi´s skapar ett nostalgiskt jeansmode som tittar 30 år tillbaka i tiden och låter den gamla rockmusiken bli soundtrack. Revolten avtar i de breda lagren. Revolten i den mån den finns ligger i avståndstagandet från det politiska, till förmån för det kommersiella. Levi´s, Coke and the American dream. Yuppieeran blommar några år.

Kurt Cobain blir sedan 90-talets jeansbärare. En mörkare syn på världen präglar åter de unga när västvärlden efter några febriga år nu upplever sin kanske första egentliga ekonomiska kris under efterkrigstiden. Arbetslösheten sprider sig och de unga drabbas. England. USA. De stora ekonomierna tar mest stryk. Industrialismen är inne på sin sista vers. Många städer skall tömmas. Många fabriker skall jämnas med marken. Många familjer skall gå på knäna. Kurt Cobain blir i sina jeans, sin flanellskjorta och sin noppiga tröja den nya icon världen så väl behöver för att kanalisera sin frustration och sin ångest. Med albumet ”Nevermind” och sina ställningstaganden bland annat för de homosexuellas rättigheter blev han (mot sin vilja) talesperson för en hel generation.

Jeansen har burits av förhoppningsfulla lycksökare, som dog skitiga, i sin jakt på guld.

I denim har det revolterats mot föråldrade kvinnoideal.

För den sexuella frigörelsen.

Det har demonstrerats för freden och mot Vietnamkriget. 

De har burits och rivits sönder av ungdomar födda in i en tid som inte förstår dom.

Det är kläder som tagit oss igenom depression och ångest. 

De är symboler för friheten. 

Inget mode är så starkt. 

Inget mode är så politiskt.

3633887

DENIM & BASIC – RÄDDAREN PÅ SKOLGÅRDEN

En drivkraft som varit särskilt viktig under åren har varit den jag kallar ”Skolgården”. De allra viktigaste av alla våra kunder oavsett om de handlat själva eller inte är de unga. Under ingen annan tid i livet är kläder så viktigt som under uppväxten. Vi har alla erfarenhet av skolan som många gånger kan vara en tuff miljö. Tufft att lära sig, att vara populär, bra i sport, för att inte tala om kläder och utseende. Kläder och stil kan vara skillnad mellan himmel och helvete de åren.

En av våra allra viktigaste uppgifter är att jobba mot detta hotande helvete.

Genom att skapa kläder som genom sitt uttryck och stil är kreddiga trots att de har låga priser så arbetar vi för att göra livet lite lättare för alla de som inte kan eller vill gå i dyra märkeskläder. Att göra det är dock inte lätt. Det krävs mycket kunskap om branschen och dess koder för att göra stilfulla kläder till låga priser. Det är något helt annat än att göra lågpriskläder.

Basic, denim och klassiker på vårt vis är det recept vi använder. I dag blir det allt mer populärt att ta fram basickoncept. Asket, Arket och A Days March har de senaste åren börjat göra det som vi (och några andra som Uniqlo) har hållit på med länge. Men att det blir fler, det gör inget, det bekräftar bara att vår idé är rätt och riktigt.

3633889

HÅLLBARHET? – ANVÄND MÅNGA GÅNGER!

Att det händer saker med miljön har väl inte undgått någon. Eller i alla fall med miljöfrågan. Forskare och (nästan) alla västvärldens tyngsta organ som FN, EU och de flesta regeringar (åtminstone i Europa) är eniga om att vi måste se över vårt sätt att leva på jorden för att inte förkorta eller försämra livsvillkoren på drastiskt. Så långt känns det begripligt.

När man kommer till nästa fråga; Vad skall jag göra, så blir det lite svårare. Uppgifter ställs mot uppgifter, prioriteringar mot prioriteringar, livsvillkor mot livsvillkor. Frågorna blir ofta relativa och olika beroende på ur vilket perspektiv man väljer att se det. 

För vår del som företag har vi funderat mycket på frågan. Det startade 2008, när vi själva på allvar fick upp ögonen för utmaningarna. Precis som när det gäller hållbarhet i stort så finns det inget facit. Hur ställer man en ekologisk festblus mot en svart hoodie i konventionellt odlad bomull? Vilken är ”värst” eller ”bäst” ur hållbarhetsperspektiv?

Svaret är; Det beror på.

Det beror på summan av den totala ekonomiska, sociala och miljömässiga belastningen minus den nytta produkten gör. Och vad är förresten nytta? Att vara snygg på en fest eller att ha en favorithoodie som jag kan ha på mig dag efter dag och känna mig trygg i? Vilket är viktigast?

Hållbarhet är svårt.

Självklart följer vi marknadens utveckling med successivt mer nya hållbara material allt eftersom de skalas upp i vår industri. På samma sätt som vi följer de lagar och regler som finns och ställer krav på våra samarbetspartners att de både gör rätt för sig och har ett proaktivt arbete mot en större hållbarhet i sin verksamhet och produktion.

Vi säger inte att vi på något sätt har några slutgiltiga svar, men vi har kommit fram till en sak som vi tror på – de bästa kläderna rent hållbarhetsmässigt är de som används många gånger.

Det är det vi försöker bidra med när vi skapar ett koncept med basic och klassiker som den absoluta huvudparten av sortimentet.

Det är det vi tänker på när vi i vår affärsidé säger att vi ska leverera ”Denim, Basic och Funktion till bästa pris”.

Det är det vi tänker på när vi pratar om vår ständiga strävan mot vår vision att vara ”Världens mest effektiva distributionskanal”.

Det är det vi tänker på när vi drömmer om det hållbara idealsamhälle vi vill bygga – ”WORLD OF BASIC”.

3633891

VÅR MISSION

WORLD OF BASIC

När man växer är det lätt att expandera på bredden. Fler artiklar, fler varugrupper, större individualisering, lokalanpassningar och fler koncept.

Vi tänker inte så.

Vi strävar istället efter att sälja vårt sortiment av basic och klassiker till fler människor.

Samma produkter till allt större del av världen. Vi är naiva nog att tro att det rena och det enkla uttrycket vi arbetar med har en form av universell attraktion. Det är denna idé och denna stil, kalla den gärna ”swedish cool” om du vill, vi vill bygga vidare på.

En stil som mer bygger på inre trygghet än yttre ängslighet.

En stil som tål tiden.

En stil som linjerar med att fokusera på verkliga behov snarare än upplevda.

Som naturligt är i samklang med framtida konsumtionsideal.

Som kan inspirera till en balanserad livshållning även utanför kläder och mode.

För de många människorna.

Vill man gå ännu djupare i frågan så har vi en egen bild över framtidens hållbara samhälle också, som av en händelse så kallas den också ”WORLD OF BASICS”.

VÅR VISION

VÄRLDENS MEST EFFEKTIVA DISTRIBUTIONSPLATTFORM

Grunden i vår verksamhet är att vi når ut till våra kunder. Befintliga och potentiella. De stora makrotrenderna påverkar oss alla. Som människor och som företag.

Ökad globalisering gör världen tillgänglig för oss, både för att hitta rätt leverantörer och för att nå ut till nya marknader. Samtidigt gör den att konkurrensen ökar och våra kunder hittar nya vägar att uppfylla sina behov. Den för också med sig nya utmaningar och hot. Ökad politisk påverkan långt bortom vår kontroll och globala pandemier som kan ändra förutsättningarna för vår affär över en natt är två exempel.

Urbaniseringen som pågår runt om i världen påverkar oss också. Hur vi bor, transporterar oss och hur vi konsumerar förändras i snabb takt.

Tillsammans med digitaliseringen skapar det helt nya flöden och handelsmönster. Därför är distributionen nyckeln till vår fortsatta framgång, långt in i framtiden.

Vi ser enorma möjligheter för oss framåt strävar mot vår vision att vi ska bygga världens mest effektiva distributionsplattform.

3633894

VÅR AFFÄRSIDÉ

DENIM, BASIC OCH FUNKTION TILL BÄSTA PRIS

Det är helt avgörande att alla förstår vad som är centralt i vår verksamhet. Hur vi får den att gå runt (och inte minst hur vi utvecklar den vidare). Hur vi ska kunna bli bättre och växa. Nå fler. Vad skall vi bli bäst i världen på? Det är det affärsidén handlar om.

Låt oss hålla det enkelt. Låt oss hålla oss till det vi är bra på. Denim, Basic och Funktion är vår hemmaplan. Det är basen i en bra garderob och något som alla behöver. Klassiker på vårt vis är det recept vi använder.

Det gör vi genom att erbjuda rena och enkla klassiker på en ny prisnivå; max halva priset. Klassiker från världens alla hörn, men med en skandinavisk renhet som vår twist.

Varje sortiment och varje enskild produkt har en berättelse, ett berättigande.

Varje produkt har ett känslomässigt värde som tydligt överstiger priset, hög ”vill ha-känsla”.

Vi håller lägre priser (byggt på slimmade kostnader) och delar förtjänsten med våra kunder.

Det är hållbart på riktigt.

Att skapa kläder som genom sitt uttryck och stil är kreddiga trots att de har låga priser kräver mycket kunskap om branschen och dess koder. Det är något helt annat än att göra lågpriskläder.

När vi lyckats med det handlar det om att nå ut med våra varor. Därför ska vi ha en retaillogistik i världsklass. I omnimiljö. Varje dag.

Men det är ändå bara förberedelserna. Tills sist, när allt kommer omkring handlar det om att möta kunden. Med våra produkter. Vårt erbjudande. Vår kunskap. Dela med oss av oss själva så långt vi kan. Hjälpa dem att hitta rätt. Hitta sig själv.Det handlar om att mötas på riktigt.

FRONT_V25_OMOSS_VI-ANDRA


EN ÖVERGRIPANDE AFFÄRSMODELL – VI DELAR MED DIG

Priset på våra varor talar för sig själva. Så det behöver vi inte orda om. Det är snarare det motsatta; vi måste förklara varför vi har så låga priser. Vi är ofta så billiga att en del människor tror att det är något ”fel”. Så är det inte. Det handlar ju istället om att vi delar med oss i form av lägre kostnader och lägre påslag.

Nyckeln är vår affärsmodell; vi delar förtjänsten med våra kunder. I de allra flesta fall köper vi våra varor på samma fabriker som våra konkurrenter. Vi betalar i stort sett samma priser, men sedan händer något.

Vi jobbar hårt med att hålla i våra kostnader. Ofta ligger vi långt under andra i branschen eftersom vi är en liten effektiv organisation som sitter på landet och gör det mesta själva. Kontoret ligger längs väg 157 i Gällstad och hyran är därefter. Vi betalar inte för flådiga annonsera och TV-reklam eller för att influencers ska flyga till andra sidan jorden och fota våra plagg. Vi är helt enkelt lite smartare än så.

På toppen av allt lägger vi på vår vinst. En vinst som är hälften mot vad andra gör. Resultatet? Halva priset.


FEM GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR 

Hur vi är, agerar och förhåller oss till varandra och vår omvärld. Våra värderingar som leder oss i vardagen. Vad vi letar efter när vi rekryterar. Nya kollegor, ledare och partners.

PROFESSIONELLA

ENKLA

TRYGGA

DRIVANDE

LÅNGSIKTIGA

 

 

SJU STYRANDE AFFÄRSPRINCIPER

1. ÄLSKA GÖRA BRA AFFÄRER Att göra bra affärer handlar om passion. Och om klokskap. Bra affärer för oss. Bra affärer för våra leverantörer. Bra affärer för våra kunder.

2. FÖRSIKTIGA MED VÅRA RESURSER Kostnadsmedvetenhet är en del av Lager 157´s dna. Att alltid vara försiktig med våra resurser är både ekonomiskt och miljömässigt klokt. Hållbarhet på riktigt.

3. MÖTAS. PÅ RIKTIGT Det är i mötet bra affärer uppstår. Bra relationer som är lönsamma och utvecklande. Vi älskar att mötas. Träffa kunden, lyssna på den. Se den. Vi försöker alltid göra våra möten så nära och så äkta som det bara går.

4. BJUD PÅ EN ÖVERRASKNING Överraskande billigt. Japp. Överraskande kvalité. Jajemen. Men också små oväntade saker. Plagget som poppar på väggen eller en dikt i ett provrum. En förmåga att vara relevant och sticka ut kort och gott.

5. WIN / WIN Bra affärer handlar inte alltid om lägre eller högre pris. Bra affärer handlar om att skapa mervärde för båda parter. Förklara det fina i affären. Vad finns det för mervärde för dig. Happy / Happy. Win / Win.

6. ANALYSERA. FÖR ATT STÄNDIGT BLI BÄTTRE Vi strävar efter att alltid utvecklas. Att alltid bli bättre. Grunden i det är att analysera det vi gör, dra lärdom av resultatet och agera på de slutsatser vi drar.

7. NÄR GÖR VI DET? NU! Vi fattar beslut och så genomför vi dem. Utan att dra saker i långbänk. Utan onödiga krusiduller. Behöver vi fatta ett annat beslut, så gör vi det också. Nu.

 

 

VÅRT LÅNGSIKTIGA MÅL

Få alla kunder att gilla basic. Leva basic. Att våga vara sitt sanna jag.

 

 

VÅRT SANNA JAG 

Om du slutat vara rädd.

Slutat ängslas.

Slutat ”klä på dig” för andra.

Bara slutat. 

Skalat av.

”Klätt av dig”. Allt.

Börjat om.

Du bara är.

Ditt sanna jag.

VÅRT-SANNA-JAG_DEKAL_PROVRUM.png


 

Teamtailor

Career site by Teamtailor